Je heb net een woning gekocht en droomt ervan deze volledig naar eigen smaak te renoveren: een moderne badkamer, grote ramen met zicht op de tuin of misschien zelfs een speelzolder voor de kinderen. Begin alvast reikhalzend uit te kijken naar je nieuwe woonst en geef stress, wat jammer genoeg vaak op de loer ligt bij renoveren, geen kans met onze 8 tips voor een stressloze verbouwing!
Renovatieplannen? Begin dan tijdig met de voorbereidingen. Een verbouwing komt immers nooit alleen. Welk budget wens je aan de verbouwingen te besteden? Welk budget is er beschikbaar? Ga eens langs bij de bank, bekijk voor welke premies je in aanmerking komt en stel je beschikbare budget op. Hoe ga je je logistiek organiseren? Is er een deadline?
Een droom zonder deadline blijft een droom. Een droom met een deadline wordt een doel. Maak ook van je verbouwing een doel. Bepaal een (richt)datum om te klinken op je vernieuwde woonst. Niet alleen gaat de tijd dan sneller, ook logistiek kan je je dan beter organiseren. Waar en hoe lang stockeer je de meubels? Waar en hoe lang zal je elders wonen? Misschien betaal je wel tegelijkertijd huur en een lening? Calculeer echter steeds een marge want onvoorziene omstandigheden (slecht weer, rottend hout dat pas bij afbraak zichtbaar is) zijn helaas niet steeds te vermijden.
Stof, lawaai, geen badkamer/toilet/keuken kunnen behoorlijk stressvol zijn. Zorg er daarom voor dat je je woonopties bekijkt voor aanvang van de verbouwingen. Blijf je in de woning wonen? Zorg dan dat je meubels elders gestockeerd kunnen worden. Organiseer het koken/slapen/wassen en zorg voor tijdelijk kampeergerief zoals een tijdelijk fornuis en een koelkast. Heb je de mogelijkheid om tijdelijk bij vrienden/familie/ouders in te trekken, bekijk dan zeker deze optie. Misschien kan je wel een wooncontainer huren?
Een nieuw dak of een aanbouw in putje winter? De raamkozijnen in de zomer schilderen? Geen goed idee. Ga niet overhaast te werk en laat de werken uitvoeren in het meest geschikte seizoen. Zo voorkom je vertragingen of een slechte kwaliteit van de werken.
Maak een lijst van betrokken personen/firma’s en maak onderling goede afspraken. Bespreek met de renovatiecoördinator het budget, de timing, de toegang tot de woning en de deadlines. Informeer je bij de gemeente wat kan en mag. Vraag bij dezelfde instantie ook parkeerborden aan voor de containers. Stel een architect aan indien nodig. Zijn er handige Harry’s in de familie of vrienden die een handje kunnen helpen? En tot slot… licht ook je buren in want beter een goede buur…
Renoveren hoeft niet zwaar te zijn. Helaas maken velen het voor zichzelf niet gemakkelijk door gefaseerd te werken: eerst de badkamer, dan de keuken, dan de traphal. Als het budget het toelaat, kies dan voor een totaalrenovatie in 1 fase. Ten eerste is het de goedkoopste optie, ten tweede blijf je niet jarenlang renoveren. Een gespreide verbouwing zorgt namelijk voor heel wat stress. Zie ook tip 2: zet een deadline op je droom. Je wilt niet je hele leven op een werf blijven wonen.
Plan tijdig relaxmomenten in. Renoveren is een tijdrovende bezigheid waaronder het sociale leven al snel kan lijden en stress de bovenhand neemt. Plan daarom op voorhand een aantal uitkijkmomentjes in met het gezin, met z’n tweeën of met vrienden. De boog hoeft heus niet altijd gespannen te staan.
Bij Homelior weten we als geen ander hoe we een renovatieproject moeten aanpakken. Samen stellen we een realistische planning op voor zowel het budget als de timing en volgen we de werken van A tot Z op. Zo kan je zonder stress beginnen uitkijken naar je vernieuwde woning. Info en contact: www.homelior.be.
- mvh