Opstijgend vocht in mijn woning. Wat nu?

Afschilferend pleisterwerk, vochtplekken, loshangend behang. Merk je dit op in je woning? Dan is de kans groot dat je te maken hebt met opstijgend vocht. Wat is opstijgend vocht? Hoe herken je het? Waarom is het belangrijk om opstijgend vocht te behandelen? En vooral, wat kan je er tegen doen? Homelior zet alle feiten op een rijtje.

Wat is opstijgend vocht?

Opstijgend vocht is een veelvoorkomend probleem bij oudere woningen. Bij deze woningen ontbreekt vaak een waterkering waardoor grondvocht in het metselwerk trekt. De stenen zuigen het grondwater op waardoor de muren onderaan vochtig worden. Bovendien zorgen de natuurlijke zouten in de muur ervoor dat het metselwerk vocht blijft aantrekken.

Soms manifesteert opstijgend vocht zich echter doordat het pleisterwerk te laag is aangebracht. Wanneer het pleisterwerk de vloer raakt, maakt het een brug over de bestaande waterkering waardoor vocht zich in de muur kan ophopen.

Koop of verbouw je een oudere woning, controleer dan zeker op opstijgend vocht.

Hoe herken ik opstijgend vocht?

Opstijgend vocht herken je onder andere aan vochtplekken, afschilferend pleisterwerk, loshangend behang onderaan de muur en loskomende plinten. Vaak zie je witte, poederachtige kringen of vlekken op de muur (salpeter). Opstijgend vocht kan tot 120 centimeter hoog in de muur trekken.

Opstijgend vocht mag echter niet verward worden met andere types vocht, komende van lekken in leidingen/van het dak (vaak hoger op de muur) en condensatievocht (zwarte spikkels).

Wat kan ik doen tegen opstijgend vocht?

Er zijn 2 manieren om opstijgend vocht te behandelen: injecteren of onderkappen. Een nog andere, 3e, manier is in sommige gevallen al voldoende om opstijgend vocht op te lossen.

1) Injecteren: injecteren is de minst arbeidsintensieve manier om opstijgend vocht te behandelen en wordt daarom het vaakst uitgevoerd. Hierbij gaat men onderaan de muur, achter de plint, gaten boren waarin een vloeistof wordt geïnjecteerd. Deze vloeistof vormt na droging een barrière (chemische waterkering) tegen opstijgend vocht. Zo neemt het de functie van de ontbrekende of onderbroken waterkering over.

2) Onderkappen: bij deze methode wordt om de meter de onderste laag metselwerk weggenomen en wordt er een vochtwerende folie geplaatst. Dit is de meest arbeidsintensieve methode, maar wel de meest effectieve omdat er dan een fysieke waterkering wordt aangebracht.

3) Pleisterwerk afkappen: een veel gemaakte fout in renovaties is dat het pleisterwerk helemaal tot aan de vloer wordt gezet. Hierdoor vormt het pleisterwerk een brug over de bestaande waterkering waardoor het vocht via het pleisterwerk opgeslorpt wordt. Merk je dat het pleisterwerk de vloer raakt? Kap het onderaan dan al een aantal centimeters af tot je de waterkering ziet. Vaak is het probleem daarmee al opgelost.

Wat als opstijgend vocht onbehandeld blijft?

Indien opstijgend vocht onbehandeld blijft, zal het niet alleen de afwerking van de muur aantasten (pleister, behang), maar ook de constructie van de muur (stenen, voegwerk). Bovendien brengt opstijgend vocht schimmels met zich mee wat leidt tot een erg ongezond binnenklimaat dat gevolgen kan hebben op de gezondheid, met name op de luchtwegen.

Last van opstijgend vocht? Homelior helpt je graag verder: van advies tot uitvoering van de werken! Info en contact: www.homelior.be.

-mvh